Resultater eller adfærd
– ikke et spørgsmål om enten eller, men om både og!

Blogindlæg

 

 

De fleste virksomheder er gode til at opstille målbare KPI’er. Derimod måler de sjældent på adfærden, som skaber vejen til resultaterne. Dette kan få store konsekvenser…

I en tid med krav til øget effektivisering og fokus på optimering af enhver arbejdsproces og resultater er virksomhedernes KPI’er (Key Performance Indicators) et kendt og benyttet styringsredskab. Det er der en god grund til, for KPI’erne kan være med til at sikre en skarp målstyring og tydeliggøre eventuelle indsatsområder.

Det skaber dog en udfordring, når KPI’erne får lov at stå alene, som de eneste indikatorer for succes. De fortæller nemlig intet om, hvordan man, som virksomhed, team eller som medarbejder, når målene. Hvilken adfærd der er brug for? Eller sagt på en anden måde, så indeholder KPI’erne kun en del af virksomhedens virkelighed. Klare mål om salg, omkostningsreduktion eller spildtid er sjældent afgørende for, om en virksomheds forandringsproces lykkes eller ej. Forandringer handler om, at noget skal gøres på en ny måde. Adfærdsændringer kan ikke så nemt måles i tal eller procenter. Udelukkende KPI-fokus kan skade virksomheden og dens kultur. En af de største negative konsekvenser ved at lade KPI’erne være eneste indikatorer for virksomhedens succes er, at man ubevidst kan komme til udelukkende at have fokus på målbare indikatorer.      .

Der er forskel på at komme i mål og på at komme adfærdsbevidst i mål. Denne erkendelse gør det relevant at supplere KPI’erne med KBI’er (Key Behavioral Indicators) og således sætte mål for de adfærdsændringer, der skal være med til at skabe resultaterne.

Det er en svær øvelse at gøre KBI’er målbare, men ikke umuligt. Skal adfærd på jeres agenda?

 

Ikke alt, der kan tælles, tæller, og ikke alt, der tæller kan tælles.
(citat Albert Einstein)

 

+45 51 29 11 09